Als je toch gaat hardlopen, en ook een beetje gericht wil trainen, wil je vroeg of laat wel wat meer weten dan je hartslag en de duur van een training weten. Afstand, en dus ook snelheid. Uiteraard ook eventuele rondetijden, maar zonder een correcte afstand heb je daar nog niet zo heel veel aan. Je kan proberen op een atletiekpiste te gaan lopen (maar die zijn naar het schijnt niet zomaar toegankelijk, in de meeste gevallen) of een ander looptraject zoeken met correcte afstandsaanduiding, maar dan zit je wel redelijk vast qua trainingslocatie.

Grosso modo heb je feitelijk twee verschillende mogelijkheden: iets op basis van GPS – en dus ‘altijd’ juist- of iets op basis van cadans – te calibreren, nooit 100% correct. Mijn hartslagmeter was aan vervanging toe (10 jaar oud), maar ik twijfelde heel hard tussen beide mogelijkheden. Met name een Garmin (bijvoorbeeld de alombejubelde ForeRunner 305 – GPS dus) of een Polar (RS300) of Suunto (T3d Running pack). Prijs zit overal niet te ver van elkaar (afhankelijk van de extra’s/opties/webshop). Maar er was nog een soort budgetoplossing mogelijk: mijn smartphone (Samsung Wave (8500)), want daar zit een GPS in.

Een paar apps geprobeerd, en allemaal afgekeurd:

Bada Tracker
Eigenlijk niet eens een running app, maar al bij al nog de beste van de test. Je kan bij het opstarten wel uit drie modi kiezen, waarvan een voor running: in dit geval gaat hij om de tien seconden je positie opslaan, ipv om de twintig (fietsen) of dertig (trekking, auto). Een van de grote voordelen hier is dat het scherm gelocked wordt, maw dat je de info (afstand, snelheid, gemiddelde snelheid enz) de ganse tijd door ziet. Het gaat op twee punten vaak fout: bij het uitlezen van de gpx file blijkt plots maar een deel van de route er op te staan (al heeft hij zelfs in dat geval wel de volledige afstand in zijn overzicht), en de snelheid/gemiddelde snelheid lijkt niet te kloppen. Zo geeft hij bijvoorbeeld nooit meer dan 6km/u aan, terwijl hij gemiddeld op 8 of 9 staat (en dat laatste klopt). Goed, de totale afstand is juist, maar je kan het dus niet gaan gebruiken om echt op snelheid te trainen.

SmartRunner
Vervelend dat het scherm niet wordt gelocked, en de algemene instellingen van het toestel helpen ook niet: max time out is 10 minuten. Dus je moet regelmatig over het scherm gaan vegen – net als bij de andere twee is de reactie van het toestel ontzettend traag wanneer de applicatie loopt, dus echt vervelend als de time out het toestel lockt. Dat is ook al vervelend voor het opzetten: je hebt geen idee wanneer je de training nu effectief hebt gestart (duurt tot 30 seconden voor je resultaat ziet), dus is het zelfs gebeurd dat ik de training al terug had afgesloten nog voor ik begonnen was. Voor de rest redelijk (behoorlijke website ook), maar met dezelfde gebreken als de volgende.

iMapMyRun
Absoluut beste website: veel statistieken, leuk om sowieso je trainingen in bij te houden – of je de app hebt gebruikt of niet. Maar zelfde probleem: heel traag, geen locking, en absoluut niet accuraat. Om een idee te geven van wat ik bedoel met ‘niet accuraat’: de plot op google maps van 7 rondjes finse piste (Tessenderlo). De piste is exact 1008m lang, en na zes ronden gaf de app… 6 km (en oneffen, ik weet het niet meer precies). Heel frustrerend, maar reden is duidelijk als je naar plot kijkt: de gps positie wordt maar met een groot interval opgeslagen, waardoor het lijkt alsof je onnoemelijk veel hoeken afsnijdt…

GPS logging met smartphone echt niet accuraat

Resultaat: niet voor een gps-gebaseerde oplossing gekozen. Al weet ik dat je een forerunner kan instellen tot een interval van een seconde… Het is een Suunto T3d running pack geworden, dus met cadens sensor, en USB mini stick voor overzetten van training naar pc. En ook een heel aangename website om trainingsinfo op te slaan.

(Originally posted: 02-11-2011 20:02)