Nu ik omwille van de hoge cholesterol op dieet ben en meer aan sport doe, is de conditie terug stukken beter. Tot nu toe was het sporten beperkt tot home trainer & cross trainer: niet direct veel zin om terug te gaan lopen. Enerzijds omwille van de vele halve blessures vroeger, maar ook omdat mijn loopschoenen niet echt meer top zijn. Het is stom, maar nooit echt fan geweest van de Brooks die ik heb. Nochtans gekocht in een echte hardloop-speciaalzaak in Duffel, met prima advies. Alleen: ze zijn lomp, en ze zien er (vooral) lomp uit. Dat komt een beetje door mijn gewicht & lengte (ik woog toen niet zoveel meer dan nu), maar ook door mijn overpronatie.Mijn ASICS daarvoor waren ook voor pronerende lopers, maar veel meer tevreden van geweest. Al moest er nog een extra zool in om blaren te vermijden.

Maar omdat Griet ook terug meer aan sport wil gaan doen (lopen & fitness), een keertje mee gaan lopen in het bos hier. Heel erg op het gemak – haar tempo – en tot mijn verbazing ging mijn hartslag niet echt over de 135. Nooit gedacht dat dat haalbaar was. Omdat ik er toch erg had van genoten, nog eens opnieuw gaan lopen – intervaltraining deze keer. Opnieuw best tevreden, ook over de recuperatie (hartslag zakte snel en voldoende), en dus toch weer wat meer zin. Al was de pijn die ik halverwege voelde wel duidelijk: stevige blaar op allebei de voeten, aan de binnekant (boog) van de voet. Ondanks de speciale inlegzool. Dus het werd duidelijk: als ik terug meer zou gaan lopen, zou het niet met die schoenen zijn.

Maar om opnieuw 120 a 150 euro uit te geven, en dan nog niet weten of er effectief wel weer zou gelopen worden, dat is ook zonde. Tot ik zag dat Decathlon nu ook een huismerk heeft voor loopschoenen (Kalenji, ik vermoed opvolger van Domyos). Voor een 80 euro of zo al een loopschoen, geschikt voor paden, voor lopers van meer dan 80 kg met overpronatie: Kalenji Kiprun CT. Nog steeds een vrij zware schoen (iets boven de 400 g), maar dat is toch al een 100g minder dan die Brooks.

Deze middag een eerste keer een rustige training (hr gemiddelde: 138) mee gedaan, en tot mijn verbazing vlotjes 6 km in net geen 40 minuten – dus 9 km/u, zonder iets van looptraining. Het begint dus serieus te kriebelen. En daar kan je maar beter wat mee aanvangen: eens gezocht of er hier op het einde van het jaar niet ergens een loop is van een km of tien. Eentje gevonden: Kerstcorrida Herentals. Beginnen terugrekenen, en schema opgesteld van 12 weken, te beginnen dinsdag 4 oktober. Niet met de bedoeling er keihard weer in te vliegen, want dan lig ik gegarandeerd voor november al terug in de lappenmand. Dus rustig opbouwen naar maandag 26 december. En rustig betekent in dit geval ook: op dinsdag een looptraining (snelheid of interval), en op zondag (lange duurloop); maar de trainingen op donderdag en zaterdag worden vervangen door crosstrainer of hometrainer sessies. Proberen een gelijkaardige inspanning te doen, en hopen dat achilles/knie/heupproblemen op deze manier achterwege blijven. Wordt vervolgd..

(originally posted: 20-09-2011 18:41)