Na veel lezen en videos bekijken op YouTube eindelijk de stap gezet: ‘natural’ running shoes aangeschaft. De vorige bestelling is een beetje de mist ingegaan: de geleverde Nikes waren een serieus stuk te klein, en een grotere maat was niet meer voorradig… Maar mijn Inov-8 schoenen zijn vandaag aangekomen, en het ziet er goed uit. Over kleur & smaakt valt te twisten, maar ze voelen in elk geval ontzettend licht aan. Dus heb ik ze ook effektief gewogen, en een volle 100g lichter dan mijn huidige Kalenji’s (die op zich ook al 100g lichter zijn dan mijn Brooks Beasts). Strikt genomen zijn het geen natural running shoes, maar transition shoes: deze hebben nog een heel-to-toe drop van 9mm (drie V’kes op de hiel als indicatie). Zou moeten volstaan om over te schakelen… Benieuwd…

Op zich lijkt het eigenlijk allemaal heel logisch. Twintig, dertig jaar geleden had men de reflex voor loopschoenen: als je niet goed je voeten zet (overpronatie), zullen we voor schoenen zorgen die weerwerk bieden, bv. hardere binnenkant van de zool dan buitenkant. Hetzelfde voor hiellanders: dikkere zool, meer ‘cushioning’. Maar eigenlijk betekent dat: je loopt compleet verkeerd, en wel zullen je foutieve loopstijl een beetje ondersteunen.
Natural running keert de zaken om: zorg dat je loopstijl in orde is, dan lossen problemen aan kniën, enkels, achillespezen vanzelf op. Met natural wordt dan ook bedoeld: hoe zou je natuurlijk lopen, bv. blootsvoets lopen. Dan ga je sowieso op je middenvoet landen (of op je volle voet) – probeer maar eens blootsvoets te hardlopen en op je hiel te landen, erg pijnlijk. Dus wordt er voor een schoen gezorgd met minder demping (vooral minder aan de hiel), waardoor je wel moet je loopstijl aanpassen.
Voor mij betekent dat concreet ook weg van het hiellanden, en naar landen op de middenvoet.

Tot zover de theorie. Benieuwd hoe het werkelijk wordt. Aangezien de schok nu moet opgevangen worden door de kuitspier, wordt er aangeraden (Inov-8 Transition Scheme) van de eerste week niet meer dan twee keer 8 minuten te lopen (wat me wel heel erg weinig lijkt voor een training), en nog af te wisselen met de huidige loopschoenen. Hopelijk lukt dat een beetje, ik heb er alvast zin in! Ook hopen dat de kuit/achillesoefeningen die ik al een paar maand doe het misschien iets makkelijker maken 🙂

(originally posted: 12-03-2012 21:10)