Afgelopen zondag was de eerste echte test: een 5 km race bij het Antwerp 10 miles event. Nadat ik al eens een schitterende (qua snelheid) training had afgewerkt (zie vorig artikel), waren de verwachtingen hoog gespannen: ergens hoopte ik op een tijd van 23 minuten of beter. Al zei ik dat niet altijd even luid: een voorzichtiger schatting was dat ik teleurgesteld zou zijn met 25 min of trager.

Het is iets tussen beide geworden.

Uiteindelijk waren de omstandigheden ook niet echt perfect: weer was redelijk (een graad of 10 – 12, en droog), maar wel veel wind. En dat duidelijk in het nadeel van het parcours: dat startte op linkerooever naast de Schelde, en dat gaf een twee kilometer pal wind op kop. Wind + een beetje te snel gestart: beetje voor het keerpunt wat gas moeten terugnemen, want het begon een beetje donker voor mijn ogen te worden. Achteraf gezien dat mijn hartslag piekte op 186… terwijl mijn max hf tests eerder niet voorbij 178 geraakten. Uiteindelijk dan toch nog serieus afgezien, met veel moeite de laatste drie kilometer in minder dan 5’00″/km kunnen afleggen (is 12 km/u). Gefinished op 23’53”. Dus eigenlijk toch nog goed: is 235ste van de 2681 finishers. Blijkbaar zelfs 10de in de categorie Heren – 35-46 jr.

Volgende afspraak is waarschijnlijk de Abdijenloop op 17 mei. Maar ook die valt niet perfect: net na een wandelweekend van 3x 20km wandelen… Doel daar is ook beperkter: eerder gewoon uitlopen ‘al natural running’. Zal de eerste keer zijn dat ik zo’n afstand doe op mijn Inov-8 schoenen, zeer benieuwd.

Al zou het ook kunnen dat ik het op nieuwe Inov-8 schoenen doe. Jip, mij niet kunnen inhouden, en al nieuwe besteld… met 3mm drop ipv 9 mm. Maar verklaring is dat deze ook voor ‘all terrain’ zijn, terwijl mijn huidige echt enkel voor de weg lijken te zijn weggelegd. Soit, schoenen zijn niet eens in voorraad, dus nog niet eens zeker dat ik ze tegen dan heb…

Hoe zit het voor de rest met de ‘transitie’? Zeer goed, dank u. Ondertussen aan week zeven bezig, en eindelijk lukt het mij (een beetje) om trager – in termen van hartslag – te lopen. Gisteren 5,5 km gelopen aan gemiddeld 143 hrm (in een half uur), dus dat begint er op te trekken. Maar traag lopen en op ‘stijl’ letten: het is niet zo makkelijk. Misschien lost dat zichzelf op: ik merk dat ik steeds sneller kan lopen met dezelfde inspanning. Ik zal natuurlijk niet kunnen blijven versnellen, maar elk beetje erbij is goed 🙂

(originally posted 25-04-2011 12:11)