Deze keer opnieuw getwijfeld, en een stuk harder dan de vorige keer. Niet dat ik spierkrampen voelde, maar ik was echt niet uitgerust. Weliswaar net twee weken vakantie achter de rug, maar de terugrit van zaterdag op zondag nacht zat nog behoorlijk in mijn kleren. Ik had de dag van de Classic zelf wel een dag verlof extra genomen, maar van echt veel rusten was niks in huis gekomen.

‘s Namiddags wel al mijn borstnummer gaan ophalen – in de gietende regen. Nog een reden om er weinig zin in te hebben. Ik had wel redelijk goed kunnen verder trainen op vakantie, maar dat in temperaturen die een graad of tien hoger lagen. Nu plots lopen in minder dan twintig graden, en vermoeid zijn: schrik om goed ziek te worden. En met alle drukte en dingen te doen thuis: mijn hoofd stond er eerlijk gezegd niet naar.

Op het allerlaatste moment (twee uur voor de wedstrijd) toch maar besloten om te gaan. Beetje onder druk van Griet (die zich anders schuldig ging voelen), beetje ook om buiten te zijn. Nog nooit zo weinig toegeleefd naar een wedstrijd, nog rap wat drinken en iets om vooraf te knabbelen samen rapen, ook snel wat loopkleren uitzoeken… Normaal heb ik dat vooraf (op zijn minst in mijn hoofd) al uitgedacht. Soit, het hielp dat de wedstrijd niet om 19u30 was zoals ik dacht, maar om 20h.

Ik wist dat straten van erg ver afgesloten zouden zijn, maar al bij al nóg een stuk verder moeten parkeren dan verwacht. Stevige wandeling nog, ik passeer de start ong drie kwartier voor de wedstrijd begint. Ruim voldoende om tas nog af te geven, en – in principe – beetje op te warmen. Maar ik heb er nog steeds niet zo’n super goed oog in, dus ik rust eerder wat uit op het gras, en stel me voor om redelijk achteraan te starten. Met het idee dat het beter is voor de moraal om in te halen, dan om ingehaald te worden.

Vooraf had ik als doel gesteld om te finishen in 48 minuten. Dat betekent dat ik aan 4’48” per kilometer moet lopen. Maar eigenlijk heb ik geen idee of ik dat tien kilometer volhou, zeker niet gezien er toch nog een redelijk heuvel tussen zit. Voor de zekerheid schrijf ik met permanent marker toch maar tussentijden op mijn arm voor die snelheid.

Achteraan starten blijkt toch niet zo’n super idee: het is niet overal even breed, en dus wordt inhalen hier en daar erg moeilijk, ik verlies in de eerste paar kilometer ‘erg veel’ tijd als ik tussen tragere lopers gesandwiched zit. Vooral de passage aan de markt is super smal. Maar goed, al bij al lijk ik mijn doelsnelheid te kunnen aanhouden, en blijft mijn hartslager dichter bij de 160 dan bij de 170. Mijn Suunto helpt uiteindelijk een beetje ook (ondanks dat ik bij de start eens binnensmonds vloek: als ik hem opzet, geeft hij aan dat de batterij bijna leeg is): de calibratie is niet volledig ok. Ik heb slechts 9,70 km gelopen (ondanks al mijn geslalom) ipv tien, dus als ik mijn doeltempo van 4’50” op mijn horloge zie, ben ik eigenlijk wat sneller aan het lopen.

Pas aan kilometer vijf begin ik een paar seconden te moeten prijsgeven tov mijn doeltijd, en met de helling rond kilometer zes wordt dat uiteraard niet beter. Maar in de laatste twee, drie km kan ik er terug wat afpitsen, en ik klok af op 48’17” (eigen chrono -Wedstrijdchrono blijkt achteraf 48’12” te zijn!).

Doel in feite niet gehaald, maar toch vrij dicht benaderd. Gezien de vermoeidheid (en vooral de verkeerde keuze achteraan te starten) valt dat eigenlijk erg goed mee.

Voorlopig geen direct nieuw echt doel voor ogen. Er is de laatste zondag van juli de bosloop, die ik waarschijnlijk wel ga meelopen (weer schoeisel keuze probleem), en waarschijnlijk is er ook ergens (augustus? september?) de Schootse parochiejogging. Maar of het gewoon meelopen is (zoals Abdijentocht) of er effectief voor trainen, weet ik nog niet.

Wat wel zeker is: ik begin een nieuw transitie programma. Het programma van mijn Inov-8 Road schoenen is voltooid, tijd om aan dat van mijn F-Lites te beginnen. Maar eerst een weekje rust. Dinsdag en donderdag moet ik naar Brussel, dus geen loopje over de middag. Misschien ‘s avonds, anders pas wat (los)lopen dit weekend…

(Originally posted: 11-07-2012 06:11)